yourbaby.gr

Εκπαιδεύοντας τα παιδιά μας

Ένα θέμα που αγγίζει όλους όσοι έχουν παιδιά αλλά και τα ίδια τα παιδιά είναι το σχολείο. Από τα 6 χρόνια (ή και πιο νωρίς κάποιες φορές) ως τα 15 που διαρκεί η υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα και ως τα 18 για να τελειώσουν το λύκειο, γονείς και μαθητές παλεύουν με το εκπαιδευτικό σύστημα.

Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που έχει την ιδιότητα να αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει κυβέρνηση, αν και είναι συχνό φαινόμενο να αλλάζει ακόμη και στη διάρκεια της θητείας μιας συγκεκριμένης κυβέρνησης.

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές έχουν έναν πολύ συγκεκριμένο όγκο ύλης που πρέπει να διδάξουν, πράγμα που δε βοηθάει τους μαθητές που για κάποιον λόγο «μένουν πίσω». Έτσι η ανάγκη των φροντιστηρίων είναι αναπόφευκτη για τους περισσότερους μαθητές και απαραίτητη για όσους θέλουν να συνεχίσουν σε ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Έτσι έχουμε, σε μια συνηθισμένη κατάσταση, ένα παιδί που από το πρωί ως το μεσημέρι είναι στο σχολείο, και το απόγευμα έχει φροντιστήριο κάποια ξένη γλώσσα, κάποιο μάθημα που δυσκολεύεται και τις εξωσχολικές του δραστηριότητες. Στο υπόλοιπο του χρόνου του έχει να διαβάσει τα σχολικά μαθήματα.

Φανταστείτε τώρα ένα δημόσιο σχολείο που το προαύλιό του είναι ένα μεγάλο πάρκο χωρίς κάγκελα. Όταν έρχονται οι μαθητές βγάζουν τα παπούτσια τους και φοράνε παντόφλες. Καθένας έχει το προσωπικό του ντουλαπάκι για να τακτοποιεί τα πράγματά του, πριν κατευθυνθεί για την αίθουσα διδασκαλίας. Κάθε αίθουσα έχει τζάκι μέσα και πιάνο. Υπάρχει κινηματογραφική αίθουσα που χρησιμοποιείται για προβολές και εκδηλώσεις. Στα μαθήματα περιλαμβάνονται εργαστήρια υφαντουργίας και ξυλουργείο. Όλα τα παιδία τρώνε στο σχολείο. Στην τραπεζαρία που υπάρχει εκεί, φαγητό που μαγειρεύουν και σερβίρουν άνθρωποι που εργάζονται σε αυτήν την δουλειά. Οι δάσκαλοι πρέπει να σπουδάσουν τουλάχιστον 5 χρόνια και είναι υποχρεωτικό το μεταπτυχιακό.

Επίσης, δεν υπάρχουν εξετάσεις στο σχολείο. Όπως λένε οι εκπαιδευτικοί, τα παιδιά είναι στο σχολείο για να μαθαίνουν και όχι για να εξετάζονται.

Δεν υπάρχει εργασία ή αλλιώς διάβασμα για το σπίτι, επειδή όλα όσα χρειάζεται να κάνουν οι μαθητές γίνονται πραγματικά στο σχολείο. Ούτε και κάποια φροντιστήρια υπάρχουν. Αν κάποιο παιδί έχει δυσκολία σε ένα μάθημα, οι δάσκαλοι αναλαμβάνουν να το βοηθήσουν, είτε ατομικά, είτε σε μικρές ομάδες.

Έτσι υπάρχει ελεύθερος χρόνος για το παιδί που μπορεί να χαρεί με την οικογένειά του, τους φίλους του και τις αγαπημένες του δραστηριότητες.

Υπάρχει ψυχολόγος στο σχολείο και αν κάποιος μαθητής χρειάζεται βοήθεια μπορεί να απευθύνεται εκεί. Λογοθεραπευτές, δάσκαλοι και ειδικοί στην δραματοθεραπεία συγκεντρώνονται συχνά για να συζητήσουν την πρόοδο των μαθητών.

Αυτό είναι ένα δημόσιο σχολείο στην Φινλανδία. Δεν είναι έκπληξη που το παιδαγωγικό σύστημα εκεί θεωρείται από τα καλύτερα του κόσμου, ακόμη περισσότερο επειδή οι Φιλανδοί μαθητές διαπρέπουν σε όλες τους διεθνείς διαγωνισμούς που συμμετέχουν.

Πάντως ακόμη κι έτσι, οι φινλανδικές αρχές δεν θεωρούν ότι πρέπει να εφησυχάσουν σε αυτόν τον τομέα. Ετοιμάζονται για μια αληθινή επανάσταση στο σχολικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, δεν θα διδάσκονται πλέον μαθήματα με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με την υλη χωρισμένη σε κατηγορίες όπως μαθηματικά, ιστορία, γεωγραφία κτλ. Αντίθετα, θα υπάρχουν θέματα που ανάλογα με την επιλογή των μαθητών θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένη υλη. Ως παράδειγμα, θα υπάρχει σαν θέμα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα σε αυτό το μάθημα θα διδάσκονται ιστορία, γεωγραφία και μαθηματικά.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε MCredit.mx.